Whitewash is een geweldige techniek om houten meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven. Dit effect is op verschillende manieren, met verschillende producten te bewerkstelligen.

De keuze van het juiste product hangt af van een aantal zaken, met name de houtsoort en de toepassing. Moet het voorwerp bijvoorbeeld goed afwasbaar zijn, of is dit minder belangrijk? Betreft het een ‘bloedende houtsoort’ of niet? Is het hout donkergekleurd, roodachtig of blank, etc. 

De kleur van het hout bepaalt mede het eindresultaat. Whitewash is een half transparante afwerking en de kleur van de ondergrond blijft altijd doorschijnen. Een donkere, of roodachtige houtsoort zal een heel ander effect geven dan een lichtgekleurde houtsoort.

Verder hebben bepaalde houtsoorten vervelende eigenschappen. Eikenhout bevat looizuur (tannines). Dit zijn kleurstoffen die onder invloed van watergedragen producten kunnen oplossen en gelige vlekken kunnen veroorzaken. Om deze reden is het verstandig om eikenhout met kalkwas te behandelen. Dit is immers niet op waterbasis. Bovendien leent eikenhout zich vanwege de open nerfstructuur sowieso al goed voor een behandeling met whitewash. Ook sommige tropische houtsoorten kunnen verkleuringen geven. Daarom is het belangrijk om altijd een proefstuk op te zetten voordat een heel meubelstuk of een vloer gedaan wordt.

Hout met veel noesten of een onrustig patroon krijgen meestal een iets dekkender afwerking. In dit geval is een whitewash met verdunde krijtverf weer erg geschikt omdat  dit  een dekkender effect geeft.

En tenslotte moet er op sommige oppervlakken (vloer, trap) of bepaalde ruimtes (badkamer) waarschijnlijk een goed afwasbare, niet vlek- of vochtgevoelige afwerking aangebracht worden.

© 2014 - 2024 Oliver Krijtverf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel